Nieuws

14 Tips om betere video's te filmen

Iedereen wil mooiere films maken. En daar heb je heus niet meteen een peperdure camera en een montagesysteem dat lichtsnelheden haalt voor nodig. Met relatief eenvoudige dingen kun je de kwaliteit van je eigen video omhoog krijgen.

Er wordt mij regelmatig gevraagd of ik nog een goede tip heb om betere video's te maken. Tips genoeg! In deze posting ga ik de belangrijkste 14 tips noemen.

1 Lees de handleiding

Zorg dat je je apparatuur kent. Een open deur? Natuurlijk, maar de meeste problemen bij het filmen worden veroorzaakt door het niet weten hoe een camera werkt. Video camera's zijn slimme machines met veel functionaliteit waar je maar de helft van nodig hebt. Maar je moet wel weten hoe het werkt en waar welk knopje voor is.

2 Gebruik een statief

De allerbeste tip die er is: gebruik een statief. Voor slechts een paar tientjes heb je er eentje. Als je nog iets meer budget hebt dan koop je een statief met een videokop. Je video knapt er onvoorstelbaar van op! Met de hand een camera vasthouden is moeilijk, goed stilhouden is bijna onmogelijk. We kennen allemaal de vele amateurfilmpjes die meer lijken op een aardbeving. Daar is niet normaal naar te kijken.

Heb je geen statief? Zoek dan een object zoals een muurtje of een hek om je camera tegenaan te houden.

3 Gebruik steadyshot

Als je dan toch met de hand filmt, zet dan in ieder geval de steadyshot aan. De meeste camera's hebben wel een vorm van elektronische beeldstabilisatie. Het gaat je niet redden om een rotsvast beeld te krijgen maar het helpt een beetje. Op een statief moet je beeldstabilisatie uitzetten (werkt niet goed).

4 Film groothoek (wide) als je met de hand filmt

En als je nog steeds met de hand filmt: zoom dan helemaal uit, gebruik de groothoek van je lens. Op die manier vallen de bewegingen die je zelf maakt nog het minste op.

5 Gebruik nooit de digitale zoom

Veel consumentencamera's hebben naast de gewone zoomlens met een bereik van groothoek naar tele ook nog een functie om digitaal in te zoomen. Niet doen. Zet het uit. Digitaal inzoomen blaast alleen maar de pixels op en is erg lelijk. Doe een stap dichterbij.

6 Niet inzoomen of uitzoomen

Tijdens het filmen is het verstandig om niet of zo weinig mogelijk de zoom van je camera te gebruiken. Het ziet er onnatuurlijk uit, het kijkt niet lekker. Inzoomen is voor ons oog een onnatuurlijke beweging. Een oplossing is: neem eerst een wide shot van een scene, zet de camera op standby, zoom een stukje in of loop dichterbij, en neem dan nog een stukje op van de scene. Voor de montage is dat ook handig, heb je meteen 2 shots die prachtig achter elkaar passen.

7 Pak meerdere beelden

Komen we bij de volgende tip: neem genoeg beelden op. Varieer! Als je een leuke scene ziet, neem eerst een wide shot. Zoom daarna in op details en neem daar ook shots van. Later in de montage kun je dan een leuk verhaal mee maken. Een mooi kasteel gezien tijdens de vakantie? Eerst een wide shot met het hele kasteel filmen. Daarna de ophaalbrug, een wapperende vlag, kinderen die soldaatje spelen. Doet het goed in de montage.

8 Lees bij over beeldcompositie

Alle fotoregels op het gebied van beeldcompositie gelden ook voor video. 

9 De horizon

Let er eens op dat je de horizon recht in beeld houdt. Kleine moeite, groot plezier bij het kijken.

10 Pannen en tilten

Erg verleidelijk om te filmen en dan in een langzame beweging over het onderwerp te gaan. De Japanse stijl. Helaas het werkt niet zo goed, het ziet er in je film erg amateuristisch uit en het is niet fijn om naar te kijken. Gebruik het pannen en tilten in het begin zo min mogelijk. Kies een beeld, film dat, kies daarna een volgend beeld etc.

11 Toch pannen?

Wil je toch pannen? Bijvoorbeeld dat mooie vergezicht langs een kronkelende rivier? Doe het op statief, met een videokop waarmee je zijdezachte bewegingen kunt maken. Pan naar links of naar rechts. Doe het langzaam. Neem een herkenningspunt in je beeld: deze moet in ongeveer 4 seconde van de ene kant naar de andere kant van de zoeker zijn. Niet sneller.

12 Zorg voor licht

Zonder licht geen film. Logisch. Overdag is er genoeg licht. Probeer te voorkomen dat je tegen de zon in moet filmen, dat levert teveel contrast en silhouet-plaatjes op. Film je 's avonds of binnen, kijk dan of je ergens extra licht kunt aanzetten. Hoe meer licht hoe beter. In het halfduister zul je merken dat de meeste videocamera's veel moeite hebben om een fatsoenlijk beeld te produceren. Vaak ook nog met veel beeldruis.

13 Geluid

Wist je dat 80% van een film het geluid is? Overweeg eens om een losse microfoon aan te schaffen met een goede windkap erop. De ingebouwde microfoons op kleine camera's zijn doorgaans van slechte kwaliteit. Ze pakken veel windgeruis op en je hoort de geluiden van je camera zoals het indrukken van knopjes of de zoommotor. Voor weinig heb je een losse microfoon waar je véél beter geluid mee op kunt nemen.

In de montage van je video zet je er misschien ook nog muziek onder. Doe dat niet te hard zodat je nog goed kan verstaan wat er allemaal gezegd wordt. Ook leuk om in de montage buitengeluiden toe te voegen. Dat shot van dat kasteel. Je haalt wat vogelgefluit van een CD af, zet dat eronder en voila: je video is meteen een stap professioneler!

14 Monteren

Filmen is nog maar 1/3 van het werk. In de montage maak je pas je echte film! Zorg dat je je computer goed kent en vertrouwd bent met de montage software. Er zijn vele software-tools waar je prachtig mee kunt monteren. Neem de tijd om te monteren. Ik monteer ongeveer 3 minuten video in een werkdag. Maak je film vooral niet te lang. Zorg voor passende muziek, teksten in beeld of spreek en voice-over in. 

De 5 'gouden regels' voor Commentaar bij uw film

 1. Het commentaar bij uw film moet u zelf schrijven. Het inspreken kunt u beter aan anderen over laten.
 2. Commentaar moet de beelden ondersteunen. Bij sommige films is het net andersom.
 3. Commentaar schrijven bij een film is moeilijk. Sommige filmers denken van niet.
 4. Gebruik in uw commentaar steeds dezelfde uitdrukkingen. Dat lijkt op een eigen stijl.
 5. Gebruik gerust zo veel mogelijk getallen, onuitsprekelijke namen en onbekende woorden in uw commentaar. De kijker luistert er toch niet naar. 

Een film moet dus een titel hebben.

Die komt ergens aan het begin van de film te zitten en je vermeldt de titel op het doosje en ook nog op de sticker van band of de schijf zelf. Maar waaraan moet een goede titel nou voldoen? Je kunt daarover een lijstje maken. En dat ziet er dan ongeveer zo uit:

 • 1. De titel moet "de lading dekken"
 • 2. De titel moet bij voorkeur kort en krachtig zijn
 • 3. De titel moet op de TV of het projectiescherm goed leesbaar zijn
 • 4. De titel moet het karakter van de film hebben
 • 5. Kleurgebruik
 • 6. Hoe lang 'staat' een titel
 • 7. Er zijn meer titels dan allen de begintitels

Wat doen we op de club.
Streekbeeld is een videoclub met als doel  de duur aangeschafte videocamcorder optimaal te gebruiken. De camcorder beter te leren kennen en hiermee  zo goed mogelijke opnamen te maken.

Meestal wordt de dure camcorder een paar maal gebruikt om thuispartijtjes vast te leggen om vervolgens weer in de kast te worden gelegd. Bij Streekbeeld leren we de leden om de camcorder optimaal te gebruiken en om van de opnamen een mooie film te maken.

Dit doen wij door middel van thema avonden – opdrachten -workshops - en  professionele  mensen uit te nodigen die ons de fijne kneepjes van het vak leren.

De meeste leden monteren met  computerprogramma`s en door de ervaringen onderling wordt het leerproces enorm bespoedigd. Ook maken wij veel reportage`s voor plaatselijke verenigingen bijv.de Sint Nicolaasoptocht aan de Kolk  te Bovenkarspel en toneeluitvoeringen  van Klimop te Venhuizen.

Het klinkt heel ingewikkeld maar het valt allemaal best mee.
Onze ervaring is, als de camcorder meer  wordt gebruikt krijg je er steeds meer zin in en ontdek je  dat het filmen met de camcorder je naar verloop van tijd steeds beter afgaat. Dit zorgt ervoor dat de door jou gemaakte films veel mooier en professioneler worden.
Voor vragen van geïnteresseerden buiten de club kan je bij een van de bestuursleden terecht over het gebruik van je camcorder, of als je er nog geen hebt over een eventuele aankoop.

Lijkt het je leuk om  een keer een clubavond mee te maken, meldt je dan bij de secretaris.

Iedere belangstellende is van harte welkom